Skip to Main Content

Usługi badawcze w sieci VIA CARPATIA

 

Uslugi Badawcze

Nazwa Badania
Analiza składu chemicznego ekstraktów z roślin i grzybów
Techniki
1. Analiza składu chemicznego niepolarnych ekstraktów roślinnych i grzybowych. 2. Analiza składu chemicznego polarnych ekstraktów roślinnych i grzybowych, po ich uprzedniej sililacji
Aparatura
1. Chromatograf gazowy Agilent 7890A ze spektrometrem mas Agilent 5975C, wyposażony w automatyczny podajnik próbek Agilent 7693A i kolumnę kapilarną HP-5MS (30 m x 0,25 mm x 0,25 μm) z fazą stacjonarną 5%-fenylo-95%- dimetylopolisiloksan (Agilent Technologies)
Normy
• Badania wykonywane zgodnie z dobrą praktyką laboratoryjną
Uczelnia
Politechnika Białostocka
Zdjecie
Chromatograf gazowy Agilent 7890A ze spektrometrem mas Agilent 5975C
Kontakt
Katedra Hodowli i Użytkowania Lasu, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku dr Marcin Stocki, pok. 132A, WBiNŚ, tel. 798 638 614, e-mail: m.stocki@pb.edu.pl
Opis
Za pomocą chromatografii gazowej (ang. gas chromatography, GC) można analizować związki lotne, które mają stosunkowo małe masy cząsteczkowe i są niepolarne. Omawiana technika analityczna umożliwia także badanie związków charakteryzujących się mniejszą lotnością, które muszą zostać wcześniej poddane derywatyzacji, w celu ich przeprowadzenia w bardziej lotne pochodne. Przy użyciu GC mogą być oznaczane związki, które przechodzą do stanu gazowego i nie ulegają przy tym dekompozycji termicznej, nie zachodzi rozkład związku chemicznego pod wpływem temperatury. Spektrometria mas (ang. mass spectrometry, MS) jest techniką analityczną umożliwiającą identyfikację związku chemicznego na podstawie uzyskanego w wyniku pomiaru widma mas. Badania ekstraktów z roślin i grzybów służą jakościowej i ilościowej ocenie składu chemicznego tych wyciągów. Współcześnie ekstrakty z produktów naturalnych są cennym składnikiem wielu preparatów leczniczych, kosmetyków i suplementów diet. Analizy chemiczne znajdują również zastosowanie przy weryfikacji gotowych produktów leczniczych, kosmetycznych czy żywnościowych.
Slowa Kluczowe
chromatografia gazowa, GC, spektrometria mas, MS, ekstrakt, sililacja

Wyniki wyszukiwania