Skip to Main Content

Projekty badawcze w sieci VIA CARPATIA

Szczegóły projektu badawczego

Numer umowy
26/PRZ/1/DG/PCI/2020
Wykonawcy badań
RZ/ WYDZIAŁ ZARZĄDZANIA/ Rektor PRz
Tytuł
Zastosowanie powierzchniowej analizy rozkładu luminancji w pomiarach zawartości tłuszczu w mięsie
Streszczenie
Projekt związany jest z zastosowaniem innowacyjnej, autorskiej metody, wykorzystującej zjawisko powierzchniowej analizy rozkładu luminancji w ocenie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, gdzie poziom zawartości tłuszczu w mięsie jest jednym z głównych elementów jego oceny jakościowej. Planowane badania będą polegały na przeprowadzeniu szeregu oznaczeń zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie wieprzowym przy użyciu matrycowego zestawu optycznego o wysokiej rozdzielczości próbkowania i jego dalszej analizie komputerowej. Równolegle zostanie przeprowadzona ocena zawartości tłuszczu za pomocą referencyjnej metody Soxhleta. Rezultatem tych prac będzie wyznaczenie zależności wyrażonych współczynnikami korelacji między metodami.
Program
Regionalny Program Operacyjny dla Województwa Podkarpackiego 2014-2020 1.2 Badania przemysłowe, prace rozwojowe oraz ich wdrożenia
Rezultat badań
W wyniku zrealizowanych prac została opracowana nowatorska metoda pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego mięsa. Zbudowano prototyp stanowiska pomiarowego pozwalającego na prowadzenie oznaczeń w warunkach laboratoryjnych. Przeprowadzono badania prób mięśniowych, wyniki,poddano weryfikacji metodą referencyjną Soxhleta. Stwierdzono, że korelacja zawartość tłuszczu mierzona metodą luminancyjną i metoda Soxhleta wynosi ρ = 0, 82 i jest statystycznie wysoko istotna. Wysoka dokładność metody wynika z faktu, że zakres wartości luminancji tłuszczu i mięsa jest różny. Wykazano również, że zastosowany w badaniach własnych matrycowy miernik luminacji ze względu na swoją czułość pozwala identyfikować bardzo drobne struktury tłuszczu śródmięśniowego co było dotychczas nieosiągalne.
Możliwość zastosowania rezultatów
Opracowane rozwiązania własne w zakresie sposobu oraz urządzenia do pomiaru uzyskały ochronę patentową: P.431552 pt.:”Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym” P.431551 pt.:”Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym” Ze wzgledu na uzyskany stopień zaawansowania zrealizowanego projektu istnieje mozliwość szybkiego wdrożenia rozwiązania zarówno do celów badawczych jak równiez produkcyjnych. Stanowisko pomiarowe moze byc wykorzystane w instytucjach badawczych, kontrolujacych i laboratoriach prowadzących ocenę cech jakościowych mięsa (Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Stacje Kontroli Użytkowości Zwierząt Rzeźnych, laboratoria uczelniane i instytutowe.
Uczelnia
Politechnika Rzeszowska